apk centrum nijmegen B.V.

WAT WORDT ER GEKEURD

Wat wordt er gekeurd bij de APK?

Bij de APK-keuring let de keurmeester van APK Station Nijmegen B.V. op de verkeersveiligheid,

het effect van het voertuig op het milieu en de juiste registratie. 

De keurmeester let onder andere op de volgende onderdelen:

  • Persoonlijke veiligheid: Zitplaatsen, gordels en deursluitingen;
  • Verkeersveiligheid: Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie;
  • Milieu: Uitlaatgassen;
  • Algemeen: Het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
OVERIGE BELANGRIJKE PUNTEN BIJ HET KEUREN VAN UW AUTO

Op het voertuig moeten de juiste kentekenplaten zitten. Door diefstal, maar ook door ondeugdelijke bevestiging kan dat soms niet het geval zijn. Veel kentekenplaten zitten namelijk in houders geklemd en zijn niet op de auto vastgeschroefd. De RDW adviseert iedere voertuigbezitter de kentekenplaten goed vast te schroeven of vast te plakken met dubbelzijdig tape.

Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan op voorwaarde dat de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester controleert de keurmeester of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

APK Keuringseisen

Vanaf 20 mei 2018 zijn er andere keuringseisen van kracht voor de APK. De keuringseisen zijn gemoderniseerd en grotendeels versoepeld.
Er wordt echter wel strenger gecontroleerd op eisen die moeten bijdragen aan een beter milieu of aan uw persoonlijke veiligheid.

Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen:

  • U krijgt meer vrijheid in de aankleding van uw voertuig, bijvoorbeeld met verlichting
  • Er wordt niet meer gecontroleerd op blindering van ramen
  • Nieuw is dat de aanwezige elektronica (EOBD) in een voertuig wordt ingezet om te controleren in hoeverre het voertuig aan de eisen voldoet. De analyse met behulp van dit middel is vrijwillig en heeft voor u nog geen consequenties zoals goed-of afkeuring.
  • Er wordt gericht gecontroleerd op maatvoering en spanning van banden
  • Het aantal cilinders dat staat vermeld op het kentekenbewijs moet juist zijn.
  • De wielbasis op het kentekenbewijs moet overeenkomen met de wielbasis van de auto